20 ÉV

“Derék asszonyt kicsoda találhat?” – kérdezi Salamon a Példabeszédek könyvében. A kérdés nehéznek, bonyolultnak tűnik első hallásra, hiszen nem kevesebbet, mint a tökéletes társ kérdését veti fel. És ki ne szeretne tökéletes társat maga mellé?

A válasz egyszerű és talán éppen egyszerűségében kerüli el minduntalan a figyelmünket: derék asszonyt kicsoda találhat? Aki derék asszonyt keres!

Azt találom a másikban, amit keresek benne. A keresés mélyén sóvárgás, vágyakozás van. Ez fordít oda a másik felé, a társam felé. A keresés pedig mindig elvezet önnön tartalmához, és ezért meg is találom azt, amit keresek.

Ha hibát, repedést, foltot keresek a másikban, akkor azt fogom megtalálni. Ha szépséget, örömöt, tüzet keresek, akkor azt fogom megtalálni.

A keresés a hit legszentebb formája, mert tudja a keresett dolog valóságosságát. Sőt, azt is tudja, hogy meg fogja találni. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik – mondja Urunk. És nagyon így van ez.

Ahol keresés van, ott állandó izzás, termékeny feszültség, ott a rátalálás öröme van. Ott boldogság van.

A keresés ellentéte az elvárás. Az elvárás tétlen üresség, hideg unalom és végül halál. Az elvárás a szerelem gyilkosa, a kapcsolat pusztulása. A keresés viszont öröm, szenvedély, teljesség.

Az elmúlt húsz évben tanultam meg ezeket Andreától.

“Szép vagy, kedvesem…” Énekek éneke 6,4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code