Elment az eszed!

„Miért gerjedtél haragra?”
1Mózes 4,6

Milyen büszkék vagyunk az értelmünkre! El is neveztük magunkat homo sapiensnek, bölcs embernek, akit az értelem, a ráció, a gondolkodás és a logika vezet. A józan ész, az értelem és a tudomány emberei vagyunk. És nem is lenne ez baj, hiszen Isten teremtett bennünket értelmesnek, gondolkodó lényeknek egyedüliként az univerzumban. Talán az értelmünk, a gondolkodásra való képességünk is része az istenarcúságunknak, az Istenhez való hasonlatosságunknak. Nem itt van tehát a baj.

Az ember nagy nyomorúsága abból fakad, hogy az értelem, a józan ész nevében megtagadja Istent, elutasítja a hitet és a hitben való járást és elfordul a lelkiségtől. Mert az ember racionálisnak tartja magát és csak azt fogadja el valóságnak, ami tudományosan megmérhető és a mérésekből logikusan következik. Minden mást mesének, hókusz-pókusznak tart.

Csakhogy már az első gyilkosság alkalmával kiderült, hogy nem értelemben járunk, hanem indulatban, szenvedélyben, ösztönben. Bárcsak a józan eszünket, az értelmünket használnánk!

Miért gerjedtél haragra? Isten kérdése az éppen gyilkosságra készülő Káin józan eszét keresi. Ez nem egy hit kérdés, nem bűnbánatra vagy megtérésre hívás. Nem egy spirituális, hanem egy racionális felvetés Isten részéről. Isten ebben a kérdésben Káin értelmét, józan eszét keresi, és mindjárt három problémát is Káin figyelmébe ajánl. Gondolkozz csak, Káin! Figyeljük csak meg: Isten nem állítja meg Káint, de ezzel a kérdéssel kikerülhetetlenül felelőssé teszi a következményekért. Minden bűn előtt ott van a kérdés: miért teszed? Erre pedig előbb-utóbb válaszolnunk kell.

Isten első felvetése az, hogy a bűn nem logikus, nem ésszerű. A bűnnel nem vagyunk előrébb, nem oldunk meg semmit. Akkor meg miért teszed, Káin? Valóban, a bűn, a sötétség, a Gonosz soha nem old meg semmit, nem visz előrébb, csak pusztít, szétzilál. Mit várunk a bűntől? Mit várunk egy csípős választól, egy hazugságtól, egy hamis magatartástól? Azt, hogy jobb lesz? Tényleg?

A jó logikus, a jó ésszerű. Helyesen, szépen, jól cselekedni mindig logikus, értelmes dolog. A száz bárányból elveszett egy? Az a logikus, hogy elmegyek és megkeresem. A vámszedő, a prostituált, a koldus, a béna nyomorék mind lecsúszott emberek? Az a logikus, hogy meggyógyítom, felemelem, a közösségbe visszavezetem őket. Az ember nem tudja helyrehozni a megromlott kapcsolatát Istennel? Logikus, hogy akkor én kell helyette helyrehozzam – Urunk Jézus Krisztus végtelenül logikus és ésszerű volt. Megbocsátani, türelmesnek lenni, szeretni, befogadni mindig ésszerű, értelmes és logikus. Mert jobb lesz, mert előrébb vagyunk vele. A megtérés mindig ésszerű, logikus.

Aztán azt is felveti Isten Káinnak, hogy téged, az értelmes, racionális, józan eszű embert miért vezetnek a tetteidben az indulataid, a haragod, a szenvedélyed? Miért haragszol? Káin azért haragszik, mert nem az van, amit ő szeretne. Másképpen képzelte el az áldozata fogadtatását. Hát igen, a világ nem olyan, mint amilyennek szeretném. A haragból, az indulatból mindig a sértett hiúság, a büszkeség, a hübrisz szólal meg. Nem a józan eszed vezet, Káin, hanem a sértett hiúságod. Gondolkozz csak egy kicsit!

Végül pedig Isten sakkot ad Káinnak: miért gerjedtél haragra, azaz miért is haragszol te pontosan? Ábellel van neked bajod? Ábelnek mi köze a te elrontott áldozatodhoz? Nem véletlenül rám, az Istenre haragszol? Viszont ha velem van bajod, akkor miért Ábelen töltöd ki a dühödet? Nem logikus…

Nagy figyelmeztetés ez: mielőtt a másikat bántanám, vizsgáljam meg, hogy pontosan kire is haragszom. Rá fogok jönni, hogy végeredményben Istenre haragszom, mert ez a világ és benne az életem nem olyan, mint amilyennek szeretném. Ésszerűtlen, értelmetlen, ostoba módon viselkedek, amikor ezért a felebarátot bántom. Isten végül elküldte Fiát közénk, hogy mindenki, akinek baja van Istennel, az megölhesse őt a Golgotán és ne a másikra támadjon rá.

Miért teszel rosszat, miért vagy gonosz? Nem logikus, nem ésszerű. Miért bántod a másikat, amikor Istennel van bajod, mert a dolgok nem olyanok, amilyennek te szeretnéd? Nem logikus, nem ésszerű. Miért nem térsz meg, miért nem teszel rendet az életedben? Az lenne az értelmes dolog.

Visky István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code